Winny deser owocowy

Gruszka w roli głównej.

Składniki:

  • 6 dużych gruszek
  • 4 szklanki czerwonego wina 3
  • laska wanilii
  • 4 goździki
  • kora cynamonu
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 pomarańcze
  • 200 ml słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

1. Gruszki obierz, pozostawiając ogonki. Wino z wanilią, goździkami, korą cynamonu i cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i mieszając gotuj, aż cukier się rozpuści. Do winnej zalewy włóż gruszki. Gotuj ok. 20 min, aż staną się lekko szkliste i nabiorą pięknej barwy.

Reklama

2. Owoce wyjmuj łyżką cedzakową i ustawiaj pionowo na talerzykach. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki, usuń błonki. Rozłóż dekoracyjnie wokół gruszek. Każdą porcję ozdób śmietanką i winnym syropem z gotowania.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje