Winny specjał galicyjski

Sycące i aromatyczne danie obiadowe

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 80 dag kapusty białej
  • 60 dag mięsa wieprzowego z tłuszczykiem, np. z łopatki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 szkl. bulionu grzybowego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 3–4 listki laurowe
  • 5–6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 jagody jałowca
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • olej, np. rzepakowy

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i pokrój na sporą kostkę. Oprósz utłuczonym czerwonym pieprzem i solą. Obsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do rondla z szerokim dnem i podlej gorącym bulionem. Wymieszaj i powoli duś. 

2. Na patelni po mięsie podsmaż na oleju posiekaną cebulę z pokrojoną białą kapustą. Dodaj kapustę kiszoną, podgrzej i dodaj całość do mięsa. Do rondla wrzuć drobno startą marchewkę. 

3. Do bigosu dodaj przyprawy (możesz je ew. rozdrobnić w moździerzu). Wlej 1/2 wina. Przykryj i duś na małym ogniu 2 godz. Pamiętaj, by mieszać bigos co jakiś czas Gdy powstały sok wyparuje, dolej wina. Zdejmij z gazu, ostudź. 

4. Przez kolejne dwa dni zagotuj bigos kilka razy. Za każdym dobrze go zagrzej, trzymaj na ogniu 15 minut i ostudź. W czasie podgrzewania możesz dodać kolejne składniki, które wzbogacą smak bigosu (pomysły w ramce niżej).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje