Wiosenna sałatka

Truskawka ma bardzo dużo żelaza, dlatego powinna być składnikiem kobiecej diety. Ma więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut, a zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. Sole organiczne, które zawiera, poprawiają przemianę materii, a pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmowych.

Składniki:

  • 10 dag listków rukoli
  • listki botwinki
  • listki endywii lub sałaty lodowej albo masłowej
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • 20 dag truskawek
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Listki rukoli, botwinki, endywii i sałaty umyj, osusz, część porwij na mniejsze części. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, pokrój na połówki lub ćwiartki. Żółty ser pokrój w kostkę.

Reklama

2. Łyżkę oliwy wymieszaj z łyżeczką soku cytrynowego, solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. Składniki sałatki ułóż na półmisku, polej sosem, podawaj natychmiast.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje