Wiosenna sałatka z młodymi ziemniakami i wołowiną

Bardzo pożywna.


Składniki na 4 porcje:

  • 800 g ziemniaków
  • 2 zielone cebulki
  • 1/8 l bulionu
  • 4-5 łyżek octu winnego białego
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g ogórka
  • 7-8 rzodkiewek
  • 200 g rukwi
  • 2 steki wołowe
  • 20 s sklarowanego masła
  • 3-4 łyżki oleju z pestek dyni

Reklama

 Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Bulion zagotować z octem, dodac sól i pieprz. Do gorącej marynaty dodać oliwę i zieloną cebulkę, a następnie zalac nią pokrojone ziemniaki. Odstawić na godzinę.

Ogórka i rzodkiewki pokroić, listki rukwi oberwać. Steki obsmażyć na sklarowanym maśle, doprawić solą i pieprzem. Zawiąć w folię aluminiową i odłożyć na 4-5 minut.

Warzywa wmieszać do sałatki, doprawić solą i pieprzem. Skropić olejem z pestek dyni. Na wierzchu ulożyć pokrojone w paseczki steki

 Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal


Dowiedz się więcej na temat: sałatka | wołowina | ziemniaki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje