Wiosenna uczta

Taka sałatka stanowić będzie pyszny posiłek i zadba o twoją szczupłą sylwetkę

Składniki

  • 4 garście mieszanki sałat z rukolą
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 8 rzodkiewek
  • 10 kolorowych pomidorków
  • 1 marchew
  • 1/2 pora
  • 1/4 małego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • listki bazylii
  • 2 łyżki posiekanych i wymieszanych: natki pietruszki i szczypiorku

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Marchewkę, por, czosnek i seler obierz, potnij  w słupki. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy. Naczynie do zapiekania cienko posmaruj oliwą, włóż mięso. Obłóż je pokrojonymi warzywami, podlej 4 łyżkami wody i przykryj. Piecz  w 170 ºC przez ok. 60 minut. 

2. W tym czasie umyj sałaty, cukinię, rzodkiewki i pomidorki. Cukinię potnij wzdłuż (obieraczką do warzyw) na cienkie paseczki i zblanszuj we wrzątku, osącz, osusz. Rzodkiewki i pomidorki pokrój. Wymieszaj jogurt z octem. 

3. Zdejmij warzywa z mięsa. Gdy ostygną, zmiksuj je z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Mięso pokrój, wymieszaj z sałatą, cukinią, rzodkiewkami i pomidorkami, posyp listkami bazylii, natką i szczypiorkiem. Sos podaj oddzielnie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje