Wiosenna zapiekanka z serem żółtym

Pomysł na zdrowy obiad.

Składniki

  • ½ brokułu
  • ½ kalafiora
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 średnia marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 450 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 g sera żółtego Edamskiego np. MSM Mońki
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • ½ pęczka świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Brokuł i kalafior rozdzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku na 1 minutę, a następnie odcedzić. Fasolkę i marchewkę pokrojoną w cząstki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Tak przygotowane warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania.

Reklama

W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gdy zacznie się smażyć, zalać zimnym rosołem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać śmietankę, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek, szczypiorek, wymieszać i wlać do wcześniej przygotowanych warzyw. Całość posypać starkowanym na grubym oczku serem. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół i ułożyć na serze rozcięciem do góry. Tak przygotowaną zapiekankę zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje