Wiosenna zapiekanka z wołowiną

Wiosną do życia budzi się nie tylko przyroda! Kolorowe owoce i warzywa poruszają zmysły, dlatego coraz częściej mamy ochotę na kulinarne eksperymenty. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować efektowną i wyśmienitą zapiekankę w zupełnie nowej odsłonie.

Ciepłe promienie słońca, pierwsze nowalijki, pyszne warzywa i owoce - to zapowiedzi wiosennego i letniego menu. Lekkie, kuszące dania mogą być bardzo proste w przygotowaniu. By zaoszczędzić cenny czas, warto wykorzystać sprytne patenty marki Gosia. Wytrzymała foremka aluminiowa do przygotowywania ciast i zapiekanek, pozwoli na przygotowanie pysznej, rumianej zapiekanki z wołowiną! Połączenie soczystego mięsa z chrupiącymi warzywami i aromatycznymi ziołami, to kwintesencja wiosennych doznań kulinarnych i wiosenna nowość w menu.

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g wołowiny
  • 150 g młodej marchwi, pokrojonej  w 0,5 cm plastry
  • 150 g zielonego groszku
  • 1 mała cebula, posiekana
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz
  • 150 ml bulionu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Reklama

1. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, włożyć pokrojoną w średnią kostkę wołowinę i cebulę, podsmażać kilka minut, mieszając. Dodać bulion i tymianek, przykryć i dusić ok 30 minut. Dodać marchew i groszek, gotować bez przykrycia 20 minut, aż bulion w większości odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

2. Warzywa z mięsem ostudzić. Foremkę aluminiową do babki i pasztetu Gosia wyłożyć ciastem francuskim, tak aby brzegi wychodziły poza foremkę. Do środka włożyć nadzienie, przykryć ciastem i zawinąć brzegi. Piec ok. 30 minut w 200 st. C. Podawać na ciepło, z ulubionym sosem.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje