Wiosenna zupa jarzynowa

Prawdziwie wiosenna propozycja.


Reklama


Składniki:

- 4 pomidory,
- 3 młode marchewki,
- 1 młody seler,
- 1/2 pęczka bazylii,
- 0,5 kg. młodych ziemniaków,
- 1 łagodna cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cukinia,
- 1,5 l. delikatnego mięsnego wywaru,
- 4 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- listek laurowy

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę, selera i cukinię pokroić w kostkę, ziemniaki w plastry. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, a następnie przesmażyć marchewkę, selera i ziemniaki. Warzywa zalać wrzącym wywarem, dodać listek laurowy i doprawić pieprzem, gotować 15 minut. Po tym czasie na pozostałym maśle przesmażyć pomidory, dodać do zupy wraz z kostką cukinii i gotować ok. 10 minut.
Pod koniec gotowania dodać do zupy siekaną bazylię i podawać.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: zupa | wiosenna kuchnia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje