Wiosenna zupa jarzynowa

Pełna witamin.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- po 10 dag fasolki szparagowej, groszku cukrowego i zielonego groszku,
- 1 cebula,
- 2-3 młode marchewki,
- 3-4 ziemniaki,
- 1/4 główki młodej kapusty,
- 20 dag małych pomidorów,
- 1,2 l bulionu drobiowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 1 listek laurowy i po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu,
- sól

Przygotowanie:

Kapustę opłucz, poszatkuj. Oczyść strączki fasolki i groszku cukrowego. Ewentualnie potnij je na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Obierz cebulę marchewki i ziemniaki. Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki potnij w ukośne plasterki. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Wrzuć kostki ziemniaków, cebulę i czosnek. Mieszając smaż 3 minuty. Dołóż przyprawy. Wlej bulion. Poczekaj, aż całość zawrze. Dodaj marchewkę, fasolkę, groszek cukrowy i kapustę. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Gdy warzywa będą już miękkie do zupy dołóż zielony groszek i uprzednio umyte i pokrojone na połówki pomidory. Całość gotuj jeszcze około 5-10 minut na małym ogniu. Dodaj łyżkę masła. Przypraw do smaku. Gotową zupę wymieszaj z posiekanym koperkiem. Od razu podawaj.

Dowiedz się więcej na temat: zupa | wiosenna kuchnia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje