Wiosenne ciasteczka

Czas ok. 60 min; porcja – 180 kcal.

Sprawdź przepis!
Sprawdź przepis!123RF/PICSEL

1. Mąkę przesiej do miski razem z kakao oraz szczyptą soli. Dodaj brązowy cukier, cynamon, mieloną gałkę muszkatołową i skórkę otartą z połowy sparzonej cytryny, a także zimne masło, żółtka i szczyptę soli. Z przygotowanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż do lodówki na min. 30 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki płat (ok. 4 mm). Za pomocą foremek o różnych kształtach wycinaj wiosenne ciasteczka (motylki, zajączki, kurczaki, kwiatuszki). Pamiętaj, aby z każdego kształtu wyciąć parzystą liczbę ciastek.

3. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Układaj przygotowane ciasteczka i piecz ok. 10 minut w temperaturze 200 st. Wyjmij, pozostaw do całkowitego ostudzenia.

4. Białko utrzyj z cukrem pudrem i łyżeczką soku z cytryny na gęsty lukier. Część lukru odłóż. Resztę podziel na porcje i zabarw kolorowymi barwnikami spożywczymi. Powstały kolorowy lukier przekładaj do woreczków z odciętymi rogami i maluj ciasteczka. Sklejaj po dwa białym lukrem. Między ciastka włóż patyczki.

Ciekawie podane

Kolorowe ciasteczka na patyczkach wyglądają jak lizaki. Jeśli jednak nie chce ci się ich sklejać, ułóż pojedyncze motylki oraz kwiatki na talerzyku. Kolorowym lukrem domaluj zieloną trawkę, chmurki oraz inne dekoracje.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas