Wiosenne ciasto z warzywami

Samo zdrowie.


Reklama

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g mąki
  • sól
  • 5 łyżek oliwy
  • Pół kostki drożdży
  • 375 g kalafiora
  • 250 g marchewki
  • 100 g sera Raclette
  • pęczek zielonej cebulki
  • pół pęczka trybulki
  • 3 jajka
  • 100 g śmietany
  • pieprz
  • 50 g płatków migdałowych
  • tłuszcz i mąka do formy
 

 Przygotowanie:

Mąkę, pół łyżeczki soli i oliwę z oliwek umieścić w misce. Drożdże rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, również wlać do miski i wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Kalafiora podzielić na różyczki. Marchewki obrać, poprzekrawać wzdłuż. Marchewki obgotować w osolonej wodzie przez 10 minut, a kalafiora przez 5 minut. Ostudzić. Ciasto wyrobić ponownie. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto do wymiarów 24x33 cm i ułożyć w przygotowanej formie (119x27 cm). Brzegi docisnąć. Marchewkę i kalafiora ułożyć na cieście i odstawić na 15 minut. Ser zetrzeć, zioła posiekać. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać ser i zioła. Mieszankę wlać do formy i wszystko wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 35-40 minut. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Posypać nimi gotowe ciasto.

 


Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 2890 kJ/690 kcal


Dowiedz się więcej na temat: warzywa | ciasto | ciasta pikantne

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje