Wiosenne pakunki drobiowe

Przygotujesz je w mig!

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1,5 szkl. wody
  • 1/3 szkl. oleju z pestek winogron
  • sól
  • pieprz

Składniki - nadzienie

  • 2 piersi z kurczaka
  • 12-15 małych kolorowych pomidorków
  • 3-4 garście rukoli
  • 2 cebule szalotki
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki
  • pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Nadzienie: mięso umyj i osusz. Pokrój na równe kawałki. Ocet balsamiczny wymieszaj z sokiem z pomarańczy, 1 ząbkiem czosnku wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi i szczyptą soli. Polej mięso tak, by marynata pokryła wszystkie kawałeczki mięsa. Odłóż na 40 minut. Obsmaż na oliwie.  

2. Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Na minutę zalej je wrzątkiem. Odcedź, zmiksuj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą tahini. Dopraw solą i pieprzem. Wyrównaj wierzch pasty. Polej go 3 łyżkami oliwy - ma zakryć całą masę. Zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki. 

3. Ciasto: do mąki wlej wodę i olej, zmiksuj na gładką masę. Wsyp sporą szczyptę soli. Jeśli masa jest za gęsta, dolej wody. Usmaż naleśniki na suchej, rozgrzanej patelni. W każdy zawiń po 2-3 łyżki mięsa. Dodaj rukolę i pokrojone pomidorki. Wymieszaj pastę z brokuła i podaj w miseczce.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje