Wiosenne tarty

Wybierz ulubioną!

Z cytrynowym musem

Składniki:

Spód:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 17 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • 5 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli

Reklama

Nadzienie:

  • 2 jajka żółtko
  • 14 dag cukru
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • 3 cytryny
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej. Masło zetrzyj na tarce, dodaj do przesianej mąki. Wrzuć żółtko, cukier puder, wodę i sól. Połącz składniki, zagnieć ciasto, uformuj kulę. Zawiń w folię, schładzaj godzinę. Cytryny umyj, sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok.

2. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż do natłuszczonej formy, piecz 20 minut w temp. 180°C. Jajka i żółtko utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodaj skrobię, śmietanę, sok i skórkę z cytryn. Na upieczony spód wylej masę, piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij, wystudź, chłodź 2 godziny.

Pełna jabłek i orzechów

  • 25 dag mąki pszennej razowej
  • 12,5 dag masła
  • żółtko
  • 5 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 10 dag płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem. Dodaj żółtko, przesiany cukier puder, sól, zagnieć ciasto. Chłodź je w lodówce godzinę.

2. Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w małą kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj cynamon, duś 10 minut. Ciasto rozwałkuj, przenieś to natłuszczonej formy, nakłuj widelcem. Piecz 20 minut w w temperaturze180˚C. Wyjmij, nałóż jabłka, piecz kolejne 20 minut.

3. Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe, udekoruj nimi wierzch ciasta. Możesz je posypać cukrem pudrem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje