Wiosna - sezon na zupy
Sprawdzone rady gospodyń domowych.
1. Jeśli chcesz, by zupa miała ostrzejszy smak, zamiast masła i oleju użyj oleju sezamowego, oliwy czosnkowej lub ziołowej. A jeśli robisz zupę na wywarze mięsnym, dodaj kawałek wołowiny, np. szponder lub antrykot.
2. Gdy wiosna będzie już w pełni, możesz gotować zupy z dodatkiem pierwszych zielonych roślin, np. szczawiu, mleczu lub lebiodki. Trzeba je dodać pod koniec gotowania.
3. W gorące wiosenne dni warto robić zupy chłodniki na bazie jogurtu lub śmietany. Wystarczy zmiksować rzodkiewkę, świeży ogórek, paprykę i koperek, dodać jogurt i przyprawy. Taką zupę możesz podawać z ciepłymi ziemniakami.
4. Jeśli lubisz eksperymenty, do zup dodawaj różne wiosenne warzywa: rzodkiewkę, kalarepę, młode marchewki i świeże zioła. Im więcej świeżych dodatków, tym ciekawszy smak zupy.