Wiosna - sezon na zupy

Sprawdzone rady gospodyń domowych.

Wiosenne zupy smakują najlepiej!
Wiosenne zupy smakują najlepiej!123RF/PICSEL

1. Jeśli chcesz, by zupa miała ostrzejszy smak, zamiast masła i oleju użyj oleju sezamowego, oliwy czosnkowej lub ziołowej. A jeśli robisz zupę na wywarze mięsnym, dodaj kawałek wołowiny, np. szponder lub antrykot.

2. Gdy wiosna będzie już w pełni, możesz gotować zupy z dodatkiem pierwszych zielonych roślin, np. szczawiu, mleczu lub lebiodki. Trzeba je dodać pod koniec gotowania.

3. W gorące wiosenne dni warto robić zupy chłodniki na bazie jogurtu lub śmietany. Wystarczy zmiksować rzodkiewkę, świeży ogórek, paprykę i koperek, dodać jogurt i przyprawy. Taką zupę możesz podawać z ciepłymi ziemniakami.

4. Jeśli lubisz eksperymenty, do zup dodawaj różne wiosenne warzywa: rzodkiewkę, kalarepę, młode marchewki i świeże zioła. Im więcej świeżych dodatków, tym ciekawszy smak zupy.

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas