Wiosna w kuchni - czas na zdrowe nawyki!

Warzywa i owoce bogate są w witaminy i mikroelementy, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Według zaleceń, powinniśmy spożywać ich co najmniej 5 porcji dziennie. Nawet jeśli wydaje się nam, że nie jesteśmy miłośnikami kuchni roślinnej, to warto wypróbować te przepisy. Dania na bazie warzyw i owoców będą nie tylko pożywne, ale i smaczne.

Lunch z ciecierzycą
Lunch z ciecierzycąmateriały prasowe

Pożywny lunch

Sposób przygotowania

Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oliwę mieszamy ze słodką papryką i chili. W powstałej mieszance obtaczamy ciecierzycę. Doprawiamy solą do smaku i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut, do momentu, aż ciecierzyca będzie chrupka. Bataty kroimy w kostkę i również pieczemy. Do miski wkładamy komosę, liście szpinaku, bataty, ciecierzycę, pokrojone pomidorki koktajlowe i obraną połówkę awokado, którą skrapiamy sokiem z limonki. Całość posypujemy ziarnami sezamu i doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na kaszotto z pieczonymi burakamiInteria Kulinaria
Warzywna przekąska
Warzywna przekąskamateriały prasowe

Warzywna przekąska

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy dokładnie z solą i olejem. Kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo wodę wyrabiając ciasto (nie więcej jak ćwierć szklanki wody). Kiedy ciasto będzie wyrobione dajemy mu odpocząć przez kilkanaście minut. W tym czasie robimy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i starty na tarce korzeń imbiru. Dodajemy groszek i kukurydzę oraz doprawiamy do smaku przyprawą garam masala. Podsmażamy przez kilka minut i odstawiamy. Ciasto na pierożki rozwałkowujemy i wycinamy okręgi, które przekrawamy na pół. Każde półkole składamy w rożek, do którego nakładamy farsz. Sklejamy górne brzegi ciasta. Jeśli chcemy samosy smażyć na głębokim tłuszczu, to wkładamy je do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Jeśli preferujemy pieczone pierożki, to smarujemy je pędzelkiem zamoczonym w oleju i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

Tortille
Tortillemateriały prasowe

Kolacja na ciepło

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w mieszance przypraw (papryka, chili, sól, pieprz). Podsmażamy na oleju razem z pokrojoną cebulą. Rukolę mieszamy z kukurydzą, pokrojonym awokado i ogórkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tortillę wykładamy mięso z cebulą oraz warzywa. Zawijamy.

Roladki z tortilli z łososiemInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas