Włoska grochówka

Aromatyczna, smaczna zupa

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie marchewki
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki oleju
  • 7 szklanek bulionu warzywnego
  • (z kostki lub domowego)
  • kilka kawałków suszonych pomidorów
  • marynowanych w oliwie
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • ew. szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania

Obierz: cebulę, czosnek, marchewki oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę, a ziemniaki i marchewki na małe kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż je przez 3 minuty. Dolej bulion. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 12 minut. Ciecierzycę przelej na sitku wodą i dobrze osącz. Dodaj do zupy pod koniec gotowania. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Zupę rozlej do talerzy. Do każdej porcji dodaj po kilka kawałków pomidorów. Ew. udekoruj szczypiorkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje