Włoski klasyk – focaccia jakiej nie znacie!

Pizza i pasta – odpowie bez dłuższego zastanowienia większość z nas, gdy przyjdzie wymienić najsłynniejsze dania kuchni włoskiej. Tymczasem jest jeszcze jeden włoski przysmak, bez którego mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego nie wyobrażają sobie dnia - to focaccia.

Focaccia na słodko
Focaccia na słodkomateriały prasowe

Słodka focaccia z jabłkami

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, miód, dodać mleko, mąkę pszenną chlebową, mąkę tortową, masło, cukier i sól, wyrobić 3 min/. Przełożyć do innego naczynia, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do podwojenia objętości. W tym czasie krążki jabłek włożyć do miski, dodać sok z cytryny i uzupełnić wodą tak, aby jabłka zostały zakryte, odstawić.

2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do pieczenia (Ø 28 cm) natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, docisnąć dokładnie do dna.

3. Na wierzchu ciasta rozłożyć równomiernie namoczone jabłka, posypać cukrem, ułożyć płatki masła.

4. Do naczynia żaroodpornego włożyć kostki lodu, naczynie wstawić na dno piekarnika, szybko zamknąć drzwiczki piekarnika, aby powstała para. Na dolnej szynie piekarnika ustawić formę do pieczenia, piec 30 min (200°C).

Słodką focaccię z jabłkami podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę.

Jeśli nie masz urządzenia THERMOMIX®

1. Drożdże, miód, dodać mleko, mąkę pszenną chlebową, mąkę tortową, masło, cukier i sól wymieszać w misce i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do podwojenia objętości. W tym czasie krążki jabłek włożyć do miski, dodać sok z cytryny i uzupełnić wodą tak, aby jabłka zostały zakryte, odstawić.

2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do pieczenia (Ø 28 cm) natłuścić olejem. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, docisnąć dokładnie do dna.

3. Na wierzchu ciasta rozłożyć równomiernie namoczone jabłka, posypać cukrem, ułożyć płatki masła.

4. Do naczynia żaroodpornego włożyć kostki lodu, naczynie wstawić na dno piekarnika, szybko zamknąć drzwiczki piekarnika, aby powstała para. Na dolnej szynie piekarnika ustawić formę do pieczenia, piec 30 min (200°C).

Słodką focaccię z jabłkami podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas