Wołowina na sałacie

Z kuchni wietnamskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 2 ząbki czosnku,
- 3 grube steki z rumsztyku (ok 600 g),
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,
- 6 łyżek wietnamskiego sosu rybnego,
- 1 duże mango (450 - 500 g),
- 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych,
- 3-4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych,
- sól,
- 2-3 pomidory,
- 1/4 główki sałaty lodowej (lub 6 dużych liści)

Przygotowanie:

Czosnek obrać i drobno posiekać. Z wołowiny obkroić tłuszcz, a steki pokroić w wąskie paski. Zmieszać ze sobą cukier, mąkę ziemniaczaną, 4 łyżki sosu rybnego i połowę czosnku. Wszystko zmieszać z mięsem. Mango obrać, odciąć od pestki, pokroić w kostkę. Orzeszki posiekać. Olej rozgrzać na patelni i smażyć na nim mięso. Pod koniec dodać mango i czosnek. Doprawić sosem rybnym i solą. Odstawić do ostygnięcia. Pomidory pokroić w cienkie plasterki, sałatę pokroić w paski. Sałatę ułożyć na półmisku, na sałatę dać pomidory i wołowinę z mango. Posypać posiekanymi orzeszkami.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia wietnamska | wołowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje