Wołowina pieczona z cytryną i ziołami

Tak przygotowana będzie smakować wyśmienicie!

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny bez kości
  • sól, pieprz
  • CYTRYNOWA MARYNATA
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka konfitury wiśniowej
  • cytryna pokrojona w cienkie plastry

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Mięso opłucz i osusz. Włóż do miski z marynatą i dokładnie je nią natrzyj. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przykryj, wstaw do lodówki na przynajmniej trzy godziny, a najlepiej na noc. Dobrze jest mięso kilka razy obrócić.2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia (wyjmij cytrynę i czosnek), przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz 20 minut, po czym obróć, dodaj cytrynę i czosnek i piecz kolejne 20 minut.3. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na 10 minut, aby doszło. Pokrój w cienkie plastry.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje