Wołowina ze szpinakiem

Ciekawa wersja klasycznego dania tournedos a'la Rossini.

Składniki:

  • 80 dag polędwicy wołowej
  • 2 łyżki pasty truflowej
  • pasztet z gęsiej wątróbki (opcjonalnie)
  • kostka masła
  • 100 ml koniaku
  • sól, pieprz
  • bagietka
  • 2 opakowania świeżych liści szpinaku
  • orzechy piniowe uprażone na suchej patelni
  • rozmaryn (dekoracja)

Reklama

Przygotowanie:

1. Plastry mięsa (3-4 cm) usmaż na maśle, dodaj pastę i koniak. Podduś. Owiń w folię alum. i trzymaj w cieple.

2. Na tej samej patelni lekko pudduś szpinak i dopraw, a na końcu - cienkie kromki bagietki.

3. Ułóż na talerzach szpinak, na nim po porcji mięsa (skrop sosem z patelni), na nim bagietkę, a na niej (jeśli chcesz) - łyżeczkę pasztetu. Udekoruj, posyp orzeszkami i od razu podaj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje