Wprowadzamy pierwsze warzywa

W 5.-6. miesiącu życia niemowlęcia należy zacząć stopniowo przyzwyczajać dziecko do jedzenia innych pokarmów niż mleko mamy lub modyfikowane. Wtedy w menu maluszka powinny zagościć lekkostrawne, warzywne papki.

Z myślą o niemowlęciu należy kupować odpowiednio hodowane warzywa.
Z myślą o niemowlęciu należy kupować odpowiednio hodowane warzywa.123RF/PICSEL

Mają one charakterystyczną, jednolitą, półpłynną konsystencję, która ułatwia malcowi przestawienie się na jedzenie pokarmów stałych i trawienie innych potraw niż mleko.

Pierwsze papki dla niemowlęcia powinny być jednoskładnikowe. Dopiero po kilku tygodniach można wprowadzić do jadłospisu malca jarzynki składające się z dwóch lub trzech i więcej składników.

Na początek najlepiej podać mu marchewkę, która jest delikatna w smaku, lekko słodka (więc maluch nie powinien protestować podczas karmienia!) i bogata w beta-karoten.

W następnej kolejności, w kilkudniowych odstępach można zaserwować brzdącowi ziemniak, dynię, brokuły, buraczki, a także zielony groszek, fasolkę szparagową, kalarepkę oraz szparagi.

Każde nowe warzywo podajemy najpierw w małych ilościach, zaczynając od 1-2 łyżeczek i stopniowo, uważnie obserwując dziecko, zwiększamy porcje.

Z myślą o niemowlęciu należy kupować odpowiednio hodowane warzywa. Powinny pochodzić one z ekologicznych, wolnych od zanieczyszczeń rejonów, a do ich uprawy nie mogą być używane środki ochrony roślin.

Jeżeli nie mamy pewności co do źródła pochodzenia kupionych warzyw, lepiej zaproponować smykowi gotową jarzynkę ze słoiczka.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas