Wstążki z prowansalską potrawką

Pomysł na szybki i smaczny obiad

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 40 dag makaronu barwionego sokiem z marchewki (wstążki)
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • 4–5 pomidorów
  • 2 młode cukinie
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Pomidory, cukinie i bakłażan umyj, wytrzyj do sucha. Cebule obierz. Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Połówki papryki opłucz, wraz z resztą przygotowanych jarzyn pokrój na średniej wielkości kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę albo obierz i pokrój w drobniutką kosteczkę. Rozmaryn opłucz, osusz, igiełki poodrywaj od gałązek i posiekaj je. 

2. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij na niej cebule i czosnek. Następnie dołóż kawałeczki cukini, bakłażana i papryki. Smaż dalej przez chwilę. Potem zmniejsz płomień i duś ok. 10 minut. W tym czasie w garnku zagotuj posoloną wodę. Dolej pozostałą oliwę. Na wrzątek wrzuć makaron. Zamieszaj, zmniejsz płomień. Gotuj go 8-10 minut. 

3. Do warzyw dodaj pomidory oraz posiekany rozmaryn. Potrawkę duś jeszcze ok. 5 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedź, osącz na sitku. Wymieszaj z warzywną potrawką. Od razu podawaj. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje