Wszystko, co musisz wiedzieć o bakłażanie

Sprawdzone rady gospodyń domowych.

Bakłażan - warzywo, które warte jest poznania!
Bakłażan - warzywo, które warte jest poznania!123RF/PICSEL

1. Bakłażany chłoną dużą ilość tłuszczu, dlatego po usmażeniu kładź je na chwilę na papierowym ręczniku. Możesz również przed smażeniem posmarować bakłażany olejem, odstawić na 10 minut i smażyć na suchej patelni.

2. Bakłażany po pokrojeniu szybko ciemnieją, dlatego przygotowuj je tuż przed przyrządzeniem, by nie straciły ładnego wyglądu.

3. Przyrządzając dania z bakłażana, pokrój go, obficie oprósz solą i pozostaw na 15 minut, by puścił sok. Zabieg ten pozwoli pozbyć się charakterystycznej dla warzywa goryczki.

4. Kupując bakłażany, wybieraj mniejsze sztuki. Duże mogą okazać się gorzkie i wodniste. Zwróć uwagę również na wygląd skórki, musi być jędrna i bez przebarwień.

5.  Bakłażana możesz kilka dni przechowywać w lodówce, najlepiej w papierowej torebce.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas