Wszystko co musisz wiedzieć o ryżu

Sprawdzone rady gospodyń domowych.

1. Zanim wsypiesz ryż do wrzątku (musi go być dwa razy więcej niż ryżu), płucz go wielokrotnie pod bieżącą wodą. Następnie połącz z wrzątkiem, dodaj sól, gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę.

Reklama

2. Ryż biały długoziarnisty przechowuj w takim miejscu, by nie miał dostępu do aromatycznej żywności, gdyż łatwo przechodzi zapachami.

3. Jeśli chcesz, by ryż miał intensywny żółty kolor, możesz dodać do wody pod koniec gotowania kilka nitek szafranu lub kurkumę.

4.  Wszystkie potrawy możesz przygotować z ryżu pełnoziarnistego lub dzikiego. Pamiętaj jednak, że te rodzaje ryżu gotuje się dłużej.

5. Do gotującego się ryżu dobrze jest dodać odrobinę masła, oleju lub oliwy z oliwek. Dzięki temu ryż będzie aksamitny, kremowy i nie będzie się sklejał.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje