Wszystko o pasteryzacji

Skorzystaj z dobrych rad.

Warto robić przetwory na zimę!
Warto robić przetwory na zimę!123RF/PICSEL

1. Przygotowując słoiki do pasteryzacji, dokładnie je umyj, osusz i wytrzyj, zwłaszcza ich brzegi oraz nakrętki. Możesz również wyparzyć je w piekarniku (15-20 minut w temp. 110°C).

2. Pasteryzować możesz na różne sposoby. Najbardziej popularna jest metoda pasteryzacji w garnku wyłożonym ściereczką. Nie dokręcaj nakrętek. Średnie słoiki gotuj 15 minut, duże 30 minut. Wyjmuj i układaj do góry dnem. Na końcu dokręć.

3. Drugą metodą pasteryzacji jest metoda sucha. Włóż gotowy przetwór do gorących słoików, szybko zakręć, włóż pod koc i tak wystudź. Ta metoda najlepiej sprawdza się w przygotowaniu dżemów i konfitur.

4. Przetwory możesz też pasteryzować w piekarniku. Wkładaj słoiki do nienagrzanego piekarnika, rozgrzej do temp. 150°C i piecz 20 minut. Poczekaj, aż wystygną, dokręć.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas