Wszystko o pomidorach
Dobre rady gospodyń domowych.
1. Zjadaj zarówno pomidory surowe, jak i przetworzone. Te drugie zawierają dużo likopenu - substancji, która wzmacnia serce i walczy z wolnymi rodnikami wywołującymi nowotwory. Warto więc jeść przeciery, koncentraty, ketchupy i pić sok pomidorowy.
2. Pomidory lekko niedojrzałe kładź na parapecie w miejscu nasłonecznionym. Po kilku dniach będą mocno czerwone. Pomidory nie lubią wilgoci, dlatego nie przechowuj ich w lodówce.
3. Pomidory zawierają etylen, który powoduje łatwiejsze psucie się innych warzyw takich jak: kalafior, ogórek, awokado, dynia, marchew, koperek czy cukinia, dlatego pamiętaj, aby nie układać ich obok siebie.
4. Obierając pomidory sparz je wrzątkiem i ściągaj tylko cienką skórkę. Bezpośrednio pod nią znajdują się wszystkie składniki mineralne. Obierając pomidora nożem, pozbywasz się ich