Wszystko o pomidorach

Dobre rady gospodyń domowych.

Jedz świeże pomidory - są najzdrowsze!
Jedz świeże pomidory - są najzdrowsze!123RF/PICSEL

1. Zjadaj zarówno pomidory surowe, jak i przetworzone. Te drugie zawierają dużo likopenu - substancji, która wzmacnia serce i walczy z wolnymi rodnikami wywołującymi nowotwory. Warto więc jeść przeciery, koncentraty, ketchupy i pić sok pomidorowy.

2. Pomidory lekko niedojrzałe kładź na parapecie w miejscu nasłonecznionym. Po kilku dniach będą mocno czerwone. Pomidory nie lubią wilgoci, dlatego nie przechowuj ich w lodówce.

3. Pomidory zawierają etylen, który powoduje łatwiejsze psucie się innych warzyw takich jak: kalafior, ogórek, awokado, dynia, marchew, koperek czy cukinia, dlatego pamiętaj, aby nie układać ich obok siebie.

4. Obierając pomidory sparz je wrzątkiem i ściągaj tylko cienką skórkę. Bezpośrednio pod nią znajdują się wszystkie składniki mineralne. Obierając pomidora nożem, pozbywasz się ich

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas