Wybór sosów do pizzy

Tajemnica doskonałej pizzy tkwi przede wszystkim w cieście i dodatkach, ale sosy także są ważne. Najlepsze będą oczywiście te przygotowane własnoręcznie, jak żadne inne podkręcą smak włoskiego specjału. Ketchup to tylko droga na skróty!

Są nieporównywalnie lepsze niż sklepowe "gotowce"
Są nieporównywalnie lepsze niż sklepowe "gotowce"123RF/PICSEL

Sos bazowy - pomidorowy

1. Pomidory nacinamy i sparzamy, obieramy, usuwamy twarde części. Warzywa blendujemy na jednolitą masę.

2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy w garnku, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy sos ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Gotowym pokrywamy spód do pizzy przed wyłożeniem nań składników.

Sos czosnkowy

1. Ząbek/ząbki czosnku obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno.

2. Wrzucamy rozdrobniony czosnek do miseczki, dodajemy jogurt, trzy łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy, chłodzimy całość.

Sos musztardowy

1. W miseczce łączymy 4 łyżki musztardy z łyżką chłodnej, przegotowanej wody.

2. Do całości dodajemy 2 łyżki jogurtu i łyżeczkę płynnego miodu, doprawiamy odrobiną soku z cytryny, mieszamy.

Sos majonezowy

1. 4 łyżki majonezu łączymy w miseczce z 1,5 łyżki śmietany.

2. Dodajemy 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu, mieszamy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas