Wyborny suflet

Z dodatkiem syropu cynamonowego smakuje rewelacyjnie!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 2 osób

Składniki

  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki kawy mielonej
  • 2 laski cynamonu
  • woda
  • 50 ml porto
  • kandyzowane wiśnie do podania

Sposób przygotowania

Dwie łyżki cukru rozpuść w małej ilości wody i zagotuj z dodatkiem przełamanej laski cynamonu. Gdy uzyskasz gęsty syrop, wlej porto. Kawę rozpuszczalną rozcieńcz niewielką ilością wody i zagotuj z dwiema łyżkami cukru, by uzyskać konsystencję syropu. Ostudź. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem 1 łyżki cukru. Żółtka połącz z dwiema łyżkami syropu kawowego. Dodaj kawę mieloną i delikatnie wymieszaj z pianą białkową. Kokilki posmaruj masłem. Wlej do nich masę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Suflet podawaj z gorącym syropem cynamonowym i kandyzowaną wiśnią oprószony cukrem pudrem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje