Wykwintne śledzie z kaparami

Przekąska, która sprawdzi się idealnie np. na imprezach rodzinnych

Składniki

  • 1/2 kg solonych płatów śledziowych
  • 2 cebule cukrowe
  • 2 duże czerwone cebule
  • 2 papryczki peperoni
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 15 zielonych oliwek bez pestek
  • 2 czubate łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3–4 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • ok. 1/2 szklanki oliwy

Sposób przygotowania

1. Śledzie mocz w wodzie lub w mleku przez ok. 2–3 godziny. Osusz, ewentualnie pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, oliwki i czosnek pokrój na plasterki. Połącz je z kaparami, peperoni, czerwonym pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.

2. W słoiku układaj na zmianę warstwę cebuli z dodatkami i śledzie. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i zalej oliwą. Odstaw na dwie godziny w temperaturze pokojowej i wstaw do lodówki. Najlepiej smakują po upływie tygodnia.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje