Wyśmienite dania na każdy dzień tygodnia

Pyszne, aromatyczne, sycące. W sam raz na obiad!

Tortille z mięsem
Tortille z mięsem123RF/PICSEL

Tortille z wieprzowiną

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zalej kilkoma łyżkami wody, duś, odparowując. Dolej olej, smaż, mieszając. Dodaj mięso mielone, paprykę, chilli, sól, pieprz, smaż mięso 15 minut, mieszając. 

2. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj kukurydzę, fasolę, duś jeszcze kilka minut. 

3. Tortille napełniaj ciepłym farszem mięsnym. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i porwane listki sałaty. Polej jogurtem. 

Dorsz z buraczkami
Dorsz z buraczkami123RF/PICSEL

Dorsz z buraczkami

Sposób przygotowania

1. Filety rybne opłucz, osusz. Skrop sokiem, posyp pieprzem cytrynowym, solą i pieprzem. Smaż na gorącym oleju 7 minut z każdej strony. 

2. Buraki i jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w kosteczkę, podsmaż na maśle. Dodaj starte buraczki i jabłko, mieszaj i smaż 5 minut. Dopraw sokiem z cytryny i przyprawami. Posyp natką, podawaj z rybą. 

Sałatka z ananasem
Sałatka z ananasem123RF/PICSEL

Sałatka z ananasem

Sposób przygotowania

1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Pierś kurczaka umyj, osusz, lekko stłucz, rozkrój wzdłuż na dwa płaty. Posyp solą, pieprzem, papryką, polej sosem. Odłóż na pół godziny do lodówki. Usmaż na gorącym oleju, osącz na papierowym ręczniku. Ostudź. 

2. Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Marchewkę ugotuj na parze, ostudź. W misce wymieszaj ryż, kurczaka, pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę oraz niewielkie plasterki świeżego ananasa. Posyp solą i pieprzem, wymieszaj. 

3. Wydrąż ananas, napełniaj połówki sałatką, podawaj schłodzone.  

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Zapiekanka

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki umyj, osusz, nie obieraj. Zapiekaj w brytfannie około godziny lub ugotuj na parze i ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Grzyby mocz godzinę w zimnej wodzie, gotuj 15 minut w osolonym wrzątku. Śliwki mocz 15 minut. Grzyby i śliwki osącz. 

2. Cebulę i czosnek pokrój. Wrzuć na gorący olej, smaż kilka minut. Dodaj grzyby, śliwki, smaż, mieszając. Polej octem, sosem sojowym, posyp solą i pieprzem. Duś kilka minut. Całość dodaj do ziemniaków, zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. Posyp szczypiorkiem i koprem.  

Wątróbka z papryką
Wątróbka z papryką123RF/PICSEL

Wątróbka z jabłkami i papryką

Sposób przygotowania

1. Wątróbkę umyj i dokładnie oczyść. Obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni i smaż mięso na rumiano z każdej strony. Użyj pokrywki, by tłuszcz nie pryskał na wszystkie strony. 

2. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry. Podsmaż mocno na oleju. Jabłka i papryki pokrój w grubą kostkę. Wrzuć je na gorący olej, przysmaż. 

3. Połącz wątróbkę, paprykę i jabłka. Smaż krótką chwilę całość. Przed podaniem posyp posiekaną cebulką dymką. 

Sandacz z warzywami
Sandacz z warzywami123RF/PICSEL

Sandacz z warzywami

Sposób przygotowania

1. Rybę opłucz, osusz, posyp pieprzem cytrynowym, solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Odstaw na pół godziny. Obtocz w mące, smaż. 

2. Paprykę oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Marchewki obierz, pokrój. Usmaż warzywa na gorącym oleju. 

3. Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój na duże kawałki. Do garnka wlej olej, rozgrzej. Wrzucaj frytki i smaż z każdej strony na rumiano. Na talerzu układaj ziemniaki, warzywa, sałatę, smażoną rybę. 

Gulasz z ziemniakami
Gulasz z ziemniakami123RF/PICSEL

Mięso duszone z ziemniakami

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój, podsmaż na oleju i maśle, zalej wodą, dodaj warzywa, przyprawy, Maggi i sos, duś 1,5 godziny, mieszając. 

2. Ziemniaki ugotuj w całości na parze. Ostudź, pokrój, dodaj do mięsa. Posyp natką. Podawaj z surówkami. 

Pyzy marchewkowe z kurczakiem - prosty przepisInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas