Wytrawne kokosanki

Na sam widok ślinka cieknie!

Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 25 dag chudego twarogu
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej lub 4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • listki melisy lub mięty do dekoracji
  • sól himalajska do oprószenia

Sposób przygotowania

1. Ser i jajka zmiksuj na gładką masę. Mąkę wymieszaj z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszankę suchych składników powoli wsypuj do twarogu, miksując bez przerwy na wolnych obrotach. Ciasto ma być gęste i lepkie. Odstaw na 15-20 minut, by mąka straciła smak surowizny i ponownie zmiksuj. Jeśli jest za gęste, dolej odrobinę gazowanej wody. 

2. Rozgrzej olej na patelni. Maczając ręce w zimnej wodzie, nabieraj po porcji ciasta i kładź na patelni, zachowując odstępy. Delikatnie rozpłaszcz zwilżoną łyżką. Smaż na średnim ogniu na rumiano z każdej strony.

3. Przed podaniem osącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Udekoruj listkami melisy  lub mięty, oprósz solą. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje