Wytrawne truskawki

Sezon truskawkowy osiągnął już pełnię. Pomysłów na deser z tych owoców możemy mieć naprawdę mnóstwo. Niewiele osób kojarzy jednak truskawki jako składnik dań głównych i to wcale nie słodkich. A szkoda, bo w połączeniu z innymi składnikami tworzą doskonałą, wytrawną kompozycję.

Truskawki są pyszne nie tylko na słodko
Truskawki są pyszne nie tylko na słodko-123RF/PICSEL

Desery z truskawek dają ogromne pole do popisu tym, którzy je przyrządzają: doskonale smakują zarówno same truskawki, z dodatkami w postaci cukru czy śmietany, koktajle truskawkowe, jak i wymyślne ciasta z tymi owocami w rozmaitej formie.

Ich popularność jest ogromna - to pierwsze polskie owoce pojawiające się na rynku, zwiastują nadejście lata i właśnie z latem się kojarzą. Uwodzą wszystkie zmysły: na talerzu prezentują się niezwykle malowniczo, posiadają piękną barwę i kształt, pachną intensywnie i kusząco, a smakują wręcz doskonale. To jedne z najbardziej wyczekiwanych owoców każdego roku - i słusznie, bo poza tym, że są pyszne, są również bardzo zdrowe.

Truskawki - samo zdrowie!

Poza tym, że pieszczą zmysły, dbają również o cały organizm. Przede wszystkim są bombą witaminową - dostarczają witamin C, A, B1, B2 oraz PP, której zadaniem jest regulacja dotlenienia krwi.

Wprowadzenie truskawek do codziennej diety pozwoli dostarczyć organizmowi mikro- i makroelementy: wapń i fosfor, wzmacniające kości, zęby i mięśnie, żelazo, niezbędne do prawidłowego wytwarzania hemoglobiny i dostarczania tlenu wszystkim komórkom, magnez, pomagający odkwaszać organizm i wspomagający układ nerwowy, a także mangan, niezbędny do prawidłowej przemiany materii, aktywator enzymów regulujących metabolizm węglowodanów, lipidów i białek.

Truskawki zawierają sole mineralne - poprawiające przemianę materii oraz pektyny - oczyszczające jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływające na florę bakteryjną. Przyspieszają spalanie tłuszczów, dzięki bromelinie, enzymowi pozwalającemu na rozkład białka, mają właściwości odtruwające i oczyszczające, więc pomagają schudnąć.

Ze względu na zawartość żelaza są cennym składnikiem kobiecej diety, chronią przed anemią, wzmacniają włosy, odświeżają cerę. Ich pozytywny skutek odczują także osoby starsze i walczące z chorobami reumatycznymi i artretycznymi oraz cierpiące na schorzenia wątroby, nerek, kamenie moczowe i żółciowe oraz podagrę.


Kompozycja... na ząb

Nie musi być słodko, żeby było pysznie! Dla tych, którzy starają się unikać deserów, truskawki mogą stać się częścią dań wytrawnych, przede wszystkim sałatek, w których stają się ciekawym elementem smakowym, ożywiającym kompozycję.

Doskonale współgrają z serami przede wszystkim fetą i gorgonzolą, przyprawami i ziołami, zwłaszcza z miętą, oliwkami, owocami morza i pistacjami.

Poniżej przepis na sałatkę z truskawkami - pyszną, lekką, letnią, o niezwykle wyraźnym smaku.

Składniki:

  •   rukola
    •  kilka przekrojonych na pół truskawek
    •  tyle samo czarnych oliwek przekrojonych na pół
    •  kilka kostek sera feta
    •  4 łyżki posiekanych solonych pistacji
    • posiekane listki mięty
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    Zaczynamy od przygotowania dressingu - miodowego sosu winegret. W tym celu mieszamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z cytryny lub octu winnego, 1 łyżkę miodu, rozgniecione pół ząbku czosnku, sól i pieprz. Doprawić sos 1 łyżką posiekanej mięty. Na talerzu rozłożyć rukolę, na niej truskawki, oliwki, kostki sera feta, uprzednio obtoczone w pieprzu i dwóch łyżkach posiekanej mięty, posypać posiekanymi pistacjami. Polać dressingiem i doprawić pieprzem.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas