Wytrawny krem z koniakiem

Dla koneserów.

Składniki na 4 porcje:

- 4 listki żelatyny,
- 3 żółtka,
- 50 g cukru,
- paczka cukru waniliowego,
- melon,
- 200 g śmietany,
- 1 białko z jajka,
- 100 ml białego wina wytrawnego,
- 3 łyżki koniaku

Przygotowanie:

Żelatynę rozmiękczyć w zimnej wodzie. Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić. Żelatynę odcisnąć, roztopić w małym naczyniu na słabym ogniu. Dodać wino i koniak, a następnie za pomocą trzepaczki wmieszać do masy z jajek. Wstawić do lodówki i chłodzić, aż zacznie zastygać. Śmietanę mocno ubić. Białko ubić na sztywną pianę. Dwie trzecie śmietany (pozostałą część śmietany użyć do dekoracji) połączyć z pianą z białek. Melona przekroić, wypestkować i wyciąć kulki z miąższu. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Odłożyć 8 kulek do dekoracji. Resztę kulek i kostki włożyć do miski. Nałożyć krem i wyrównać powierzchnię. Dekorować śmietaną i kulkami melona. Schłodzić.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal

Dowiedz się więcej na temat: krem

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje