Wytrawny strudel małopolski

Grzyby w pysznym cieście.

Składniki:

Ciasto:

  • 10 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 2 żółtka

Reklama

Nadzienie:

  • 30 dag podgrzybków
  • 40 dag kurek
  • 2 cebule
  • 5 gałązek tymianku
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki buki tartej

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Ciasto: masło stop i przestudź. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, 2 żółtka i ok. 2/3 masła. Zagnieć ciasto, dolewając trochę letniej wody. Posmaruj je odrobiną odłożonego masła, przykryj miseczką i odstaw na 30 minut.

2.Nadzienie: jajka ugotuj na twardo, odcedź, obierz, wystudź. Grzyby oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż grzyby i posiekany tymianek. Smaż 10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Jajka posiekaj. Wymieszaj z grzybami. Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek. Posmaruj go resztą masła. Posyp tartą bułką. Rozłóż nadzienie. Zwiń.

3. Strudel posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz go ok. 45 minut w temp. 225 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje