Xerotigana Kritis

Greckie ciastka.

Składniki:

Reklama

- 250 g mąki,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 5 łyżek Raki,
- 50 g orzechów włoskich,
- 75 g cukru,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- 100 g miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 150 g białych i ciemnych winogron,
- 300 g arbuza,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę, sól, oliwę z oliwek i Raki wymieszać, dodać 100-125 ml wody i wyrabiać, aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Orzechy drobno posiekać. Cukier i cynamon gotować 10 minut w 125 ml wody. Dodać 75 g miodu i sok z cytryny. Winogrona umyć, ewentualnie poprzekrawać. Miąższ arbuza pokroić na kawałki. Olej rozgrzać do temp 175 st. C ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, pociąć na 8 pasów o szerokości ok 3 cm i zwijać w ślimaczki. Końce ciasta zwilżyć i zagnieść. Po 2-3 wkładać do gorącego oleju i smażyć 2-3 minuty. Xerotigana Kritis polewać polewą miodową. Posypać orzechami. Jogurt zmieszać z pozostałym miodem. Po 2 2 Xerotigana Kritis oraz przygotowane owoce nakładać na talerzyki. Dodać odrobiną jogurtu i podawać. Pozostały jogurt serwować osobno.

Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2600 kJ/621 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia grecka | ciastka | desery

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje