Zacierki do zup

Zupy najczęściej podajemy z dodatkiem makaronów, ryżu czy ziemniaków. O zacierkach przypominamy sobie rzadko, a szkoda, bo nadają pomidorowej czy jarzynowej charakteru i kojarzą się z tradycyjnym.

Nie muszą wyglądać idealnie, w tym cały ich urok
Nie muszą wyglądać idealnie, w tym cały ich urok123RF/PICSEL

Mąkę przesiewamy przez gęste sito do miski. Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli. W tak utworzonym kopczyku tworzymy wgłębienie, do którego wbijamy jajko.

Zagniatamy całość ręcznie, tworząc jędrne, dość twarde ciasto. Z ciasta urywamy niewielkie kawałeczki i wałkujemy je w dłoniach. Powstałe wałeczki posypujemy lekko mąką. Wrzucamy zacierki do gotującej się zupy, kilka minut przed końcem gotowania (po chwili zaczną wypływać na powierzchnię).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas