Zalety jogurcików dla niemowląt i dzieci

Z uwagi na ich właściwości maluszek po raz pierwszy może spróbować ich już po ukończeniu 6. miesiąca życia. Oto, dlaczego powinny stanowić ważną pozycję w jadłospisie każdego dziecka.

Białka mleka krowiego poddanego fermentacji przez bakterie kwasu mlekowego są łatwiej trawione niż białka w zwykłym mleku
Białka mleka krowiego poddanego fermentacji przez bakterie kwasu mlekowego są łatwiej trawione niż białka w zwykłym mleku123RF/PICSEL

● Jogurty dla dzieci nie zawierają sztucznych dodatków - barwników, aromatów, konserwantów, a proces pasteryzacji, któremu są poddawane, zabezpiecza je przed rozwojem bakterii oraz przedłuża ich trwałość.

● Zawierają mniejszą ilość białka niż tradycyjne jogurty, dlatego są lepiej dostosowane do możliwości metabolizmu malca. Poza tym białka mleka krowiego poddanego fermentacji przez bakterie kwasu mlekowego są łatwiej trawione niż białka w zwykłym mleku.

● Mają delikatny owocowy smak, ale mniej cukru, niż jogurty smakowe dla dorosłych. Można do nich dodać świeże owoce lub przecier owocowy ze słoiczka i przygotować w ten sposób atrakcyjny, a zarazem wartościowy deser.

● Nie trzeba ich przechowywać w lodówce, więc świetnie sprawdzą się także w roli przekąski na spacerze czy w podróży.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas