Zapieczona cukinia

To danie sycące i smaczne. Możesz przyrządzić je na obiad, albo ciepłą kolację.

Jest pyszna!
Jest pyszna! 123RF/PICSEL

Cukinie obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Wydrążyć środek z gniazdem nasiennym. Wymieszać kaszę, ryż, posiekaną i podsmażoną cebulę, mięso, jarzyny i przyprawy.

Farszem napełnić połówki cukinii. Wierzch posmarować olejem. Pomidory pokroić w plasterki, obłożyć nimi oba wierzchy cukinii, posypać  przyprawami. Naczynie do zapiekania polać olejem i ułożyć wypełnione połówki.

Na dno naczynia wsypać pokrojoną w paski cebulę i paprykę. Naczynie nakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika, dodając odrobinę wody. Dusić około ½ godziny, dodać koncentrat pomidorowy dla koloru.

Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas