Zapiekana cukinia

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, sięgnij po nasz przepis. Zapieczona cukinia faszerowana mięsem posmakuje każdemu!

Wierzch możesz posypać też żółtym serem na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika
Wierzch możesz posypać też żółtym serem na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika 123RF/PICSEL

Cukinię umyć, rozkroić wzdłuż, wyjąć gniazda nasienne, wnętrze posypać przyprawami. Marchewkę i seler zetrzeć na grubej tarce, dodać do ryżu. To samo zrobić z mięsem, posiekaną zieleniną i odrobiną przypraw. Jedną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić i dodać do farszu. Całość wymieszać.

Farszem wypełnić połówki cukinii, nakładając na wierzch posiekaną cebulę, paseczki papryki i kawałki pomidora. Do naczynia żaroodpornego włożyć cukinię, dodać odrobinę wody, następnie dusić w piekarniku około godziny w wysokiej temperaturze, miąższ na bokach cukinii powinien być szklisty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas