Zapiekane filety

Filety z kurczaka z pomidorem i mozzarellą.


Reklama


Składniki:

- 4 pojedyncze filety z kurczaka,
- 10-12 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie,
- mała kulka mozzarelli (125 g),
- sos sojowy,
- mrożone kulki ziemniaczane,
- świeża bazylia

Przygotowanie:

1. Filety opłucz, usuń resztki tłuszczu. Mięso włóż do miseczki i zalej sosem sojowym. W sosie marynuj około 10 min.
2. Następnie mięso osącz z marynaty i ułóż na rozgrzanym oleju. Na średnim ogniu smaż obracając około 10 minut. Wyjmij. Każdy z filetów kilkakrotnie ponacinaj z jednej strony.
3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. C. Na blachę z piekarnika wysyp mrożone kulki ziemniaczane. Wsuń do piekarnika i piecz około 20 minut. W połowie czasu pieczenia przemieszaj.
4. Pomidory osącz z zalewy. Mozzarellę pokrój w plasterki, a te na połówki. W każde nacięcie w mięsie na przemian wkładaj suszone pomidorki i półplasterki mozzarelli. Tak przygotowane filety ułóż w formie żaroodpornej, wstaw do piekarnika 180 st. C i zapiekaj aż mozzarella się stopi (około 5 minut). Opłucz, posiekaj listki bazylii. Posyp gotowe fileciki. Podaj z ziemniaczanymi kulkami.
Dodatkiem mogą być czarne oliwki.

Dowiedz się więcej na temat: drób | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje