Zapiekane filety ze szczupaka w sosie pomidorowym

Z kuchni rosyjskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg pomidorów,
- cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka suszonego estragonu,
- sól, pieprz,
- 50 g sera Gouda,
- 800 g filetów za szczupaka bez skóry

Przygotowanie:

Odłożyć dwa pomidory, resztę sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Dodać pokrojone pomidory i gotować około 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i estragonem. Ser zetrzeć na grubej tarce. Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na duże kawałki. Posolić obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Sos pomidorowy wlać do foremki aluminiowej, ułożyć na nim kawałki ryby. Pozostałe pomidory pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu. Posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15 minut w temperaturze 200 st. C.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia rosyjska | ryby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje