Zapiekane gołąbki z soczewicą i marchewką

Kapustę oczyść, włóż do garnka z wrzącą wodą, gotuj chwilę, wyjmij, oddziel kilka liści.

Zapiekane gołąbki z soczewicą i marchewką
Zapiekane gołąbki z soczewicą i marchewkąPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 2 małe główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 3 łyżki oleju
  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa l400 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Kapustę oczyść, włóż do garnka z wrzącą wodą, gotuj chwilę, wyjmij, oddziel kilka liści. Czynność gotowania i zdejmowania powtarzaj, aż podzielisz całą główkę na pojedyncze liście. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewki obierz, zetrzyj. Połowę marchewki oraz czosnek i cebulę podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj soczewicę. Zalej wodą. Gotuj 30 minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Wystudź, a potem wymieszaj z mięsem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

2. Farsz rozłóż na największych liściach kapusty. Zwiń je i uformuj gołąbki. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż gołąbki, zrumień je ze wszystkich stron. Żaroodporne naczynie wyłóż pozostałą kapustą. Na tym ułóż gołąbki. Posyp je pozostałą marchewką. Pomidory zmiksuj z bulionem. Zalej gołąbki. Piecz je ok. 40 minut w temp. 190°C.

Zmysłowe smaki: Tarta z rabarbaremInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas