Zapiekane jajka - Robert Sowa

...z grzybami leśnymi aromatyzowane oliwą truflową - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

Składniki dla 4 osób: 8 jajek; 100 g ugotowanych, pokrojonych w kostkę borowików; 1 pokrojona w drobną kostkę cebula; 1 szklanka bułki tartej; szczypta suszonego tymianku; oliwa z oliwek do smażenia; sól; pieprz czarny mielony; 50 ml winiaku klubowego; 100 g masła; szczypta natki pietruszki; 1 łyżeczka oliwy truflowej; 40 g kiełków słonecznika lub rzeżuchy

Reklama

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, wystudzić, nie obierać. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć grzyby i cebulę. Całość doprawić do smaku tymiankiem, winiakiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami oliwy truflowej.

Jajka delikatnie rozciąć wzdłuż na pół, żółtka i białka wyjąć i pokroić w drobną kostkę, po czym wymieszać z grzybami i cebulą, tworząc jednolitą masę. Tak przygotowanym farszem napełnić skorupki, całość pokryć masłem wymieszanym z bułką tartą i natką pietruszki. Zapiekać ok. 5-10 minut w temperaturze 150 st. C. Jajka faszerowane dobrze komponują się z sałatką ze świeżych kiełków lub rzeżuchą.

Robert Sowa jest mistrzem kuchni warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski.

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | jaja

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje