Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Pomysł na nietypowy deser

Składniki:

  • po szklance wody i mleka
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • 600 g dyni
  • szklanka gęstej śmietany
  • 2 łyżki pesto z bazylii
  • 1/4 szklanki startego sera typu parmezan
  • sól i pieprz

Reklama

Przygotowanie:

1. Wymieszaj wodę, mleko, mąkę i jajka. Przypraw solą i pieprzem. Usmaż na oleju naleśniki.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Dynię pokrój w kostkę i ugotuj, najlepiej na parze (12-15 minut). Rozmroź szpinak i odciśnij dokładnie wodę. Połącz z dynią i ricottą, przypraw do smaku i zmiksuj na gładką masę.

3. Wyłóż masę na naleśniki i zawiń je. Ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Wymieszaj śmietanę z pesto, polej nią naleśniki. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut. 5 minut przed końcem posyp parmezanem. Wyjmij,  gdy ser się zrumieni.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje