Zapiekane ostrygi

12-15 świeżych (mogą być też mrożone) ostryg; 2 łyżki masła; szklanka bułki tartej; 2 ząbki czosnku; ćwierć szklanki utartego żółtego sera; cytryna.

Ostrygi otwieramy (trzymając muszle w grubej ściereczce, mocnym nożem rozwieramy połówki) i wyjmujemy. Czosnek obieramy i siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, sypiemy tartą bułkę, dodajemy czosnek i smażymy aż się zarumieni (2 - 3 min). Do płaskiego, żaroodpornego naczynia wykładamy połowę podsmażonej bułki, na wierzch ostrygi, posypujemy je serem i resztą bułki. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku aż się zrumieni (4-5 min). Podajemy przybrane cząstkami cytryny.

Uwaga - działają jak afrodyzjak.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas