Zapiekane ratatouille z warzyw

Dla dbających o linię.

Składniki na 4 porcje:

- 2 cukinie,
- 1 bakłażan,
pęczek rozmarynu,
- pół pęczka tymianku,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 kg pomidorów,
- 100 g czarnych oliwek,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka warzywnego bulionu instant,
- sól, pieprz,
- 100 g ostrego sera

Przygotowanie:

Bakłażana i cukinie pokroić na kawałki. Trochę ziół odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę (grubo). Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć cukinie i bakłażana od czasu do czasu mieszając. Pomidory pokroić w grubą kostkę.Do cukinii i bakłażana dodać oliwki, zioła, pomidory, cebulę i czosnek, przesmażyć wszystko razem. Wmieszać przecier pomidorowy. Wlać 200 ml wody i zagotować. Wmieszać bulion instant i gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa przełożyć do formy aluminiowej i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika na 3-5 minut i zapiec na złoto. Dekorować ziołami.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje