Zapiekane rozetki

Kto powiedział, że ziemniaki są nudne? Dzisiaj podamy je w formie gwiazdek. Delikatnie przyprawione i zarumienione w piekarniku smakują wyśmienicie.

Ziemniaki w takiej postaci smakują wyśmienicie.
Ziemniaki w takiej postaci smakują wyśmienicie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • ziemniaki
  • masło
  • śmietana 
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Obierz i ugotuj do miękkości 1 kg ziemniaków. Odcedź je i jeszcze ciepłe utrzyj z 3 łyżkami masła oraz odrobiną gęstej kwaśnej śmietany. Pure przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Masę przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciśnij spore rozetki na blachę wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piecz, aż ładnie się zrumienią. Podawaj np. do pieczeni.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas