Zapiekanka à la pizza

Masz niewiele czasu, by ugotować dwudaniowy obiad? Polecamy szybką, tanią i smaczną zapiekankę!

Składniki:


  • 30 dag mielonego mięsa,
  • 3-4 ziemniaki,
  • po kilka plasterków bakłażana i cukinii,
  • po pół czerwonej i żółtej papryki,
  • biała część pora,
  • mała cebula,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki śmietany 18-proc.,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne natłuść, ułóż ziemniaki, oprósz solą.

2. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso mielone włóż do miski, wbij jedno jajko, dodaj cebulę i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem, wyrób. Rozłóż na mięsie, wyrównaj.

3. Papryki umyj, oczyść, pokrój w cienkie paski. Por oczyść, pokrój na plasterki. Na mięsie porozkładaj plasterki bakłażana, cukinii i paprykę. Posyp porem.

4. Pozostałe jajka roztrzep ze śmietaną, serem, oprósz solą i pieprzem. Sosem polej zapiekankę. Piecz ok. 40 min w 175°C, aż wierzch się zarumieni.

Czas przygotowania 75 min, ilość porcji 4, cena za porcję 3 zł.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | pizza | zapiekanki | Zapiekanka à la pizza

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje