Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną.

Składniki:

  • Szynka Krucha np. Gzella 200g
  • filet z piersi kurczaka 500 g
  • Schab pieczony 200g
  • włoszczyzna bez kapusty 1 porcja
  • cebula 150g
  • pieczarki 200g
  • bułka tarta 1 łyżka
  • masło 2 łyżki
  • starty ostry żółty ser 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • pokrojona natka pietruszki 2 łyżki

Reklama

Sos:

  • masło 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • mleko 1 szklanka
  • śmietana ½ szklanki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • soku z cytryny 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną. Miękkie wyjmujemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos: w rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym, przegotowanym mlekiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Umyte pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na patelni topimy łyżkę masła, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i kilka minut smażymy na dość silnym ogniu. Szynkę Kruchą i Schab pieczony kroimy w paski, łączymy z pieczarkami, koncentratem pomidorowym, filetem z kurczaka i przyprawami. Dokładnie mieszamy z sosem beszamelowym. Przygotowaną masę układamy w posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą żaroodpornym półmisku, posypujemy startym żółtym serem i grudkami masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180˚C i zapiekamy ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje