Zapiekanka makaronowa

Pyszna i łatwa w przygotowaniu.

Składniki:

  • 40 dag makaronu rurki
  • 2 jajka
  • pół kg mielonego drobiu
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej

Reklama

Sos:

  • po 2 łyżki mąki i masła
  • pół litra mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 5 łyżek startego żółtego sera

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj. Odcedź, ostudź. Dodaj jajka, wymieszaj.

2. Papryki pokrój w cienkie paski. Cebule i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj papryki, podduś. Dodaj mięso mielone i przecier, podsmaż. Przypraw. W formie ułóż warstwami po pół makaronu i masy mięsnej.

3. Sos: masło stop. Wsyp mąkę, połącz. Wlej mleko, przypraw gałką, solą i pieprzem. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Polej zapiekankę, posyp serem. Piecz ok. 30 min w 180°C.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | zapiekanki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje